Tandrodsbetændelse er en af de mest smertefulde problemer, der kan opstå i tænderne. Du kan dog også have tandrodsbetændelse, uden at være klar over det, fordi det endnu ikke er begyndt at give symptomer. De første spæde tegn på tandrodsbetændelse er en dunkende eller pulserende smerte i kæben. Det er meget normalt, at man ikke an bedømme, hvilken tand smerterne kommer fra. Det skyldes, at nerverne i tænderne er tæt forbundet. Har du mistanke om, at du har tandrodsbetændelse, har du brug for en rodbehandling. Under alle omstændigheder bør du gå til tandlægen med det samme, hvis du oplever smerter i tænderne. I denne artikel vil vi dykke nærmere ned i, hvad tandrodsbetændelse er, samt hvordan du an komme det til livs.
Tandsmerter går aldrig væk af sig selv – tværtimod
Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at tænder ikke kan hele sig selv. Du kan derfor ikke ignorere et problem og håbe på, at det forsvinder. Har du et hul eller et andet problem, som udløser smerter, vil dette blot forværres i takt med, at tiden går. Det kan derfor godt betale sig at reagere hurtigt, når smerterne opstår.
Sådan føles det at have tandrodsbetændelse
Smerterne fra rodbetændelse kan opleves forskelligt. Nogle oplever en murrende fornemmelse i kæben. Andre fornemmer en skarp eller dunkende fornemmelse. Smerterne udløses af betændelse, der har angrebet tandroden. Skal du have akut lindring mod smerterne, kan du tage smertestillende håndkøbsmedicin, som eventuelt kombineres af kulde. Smerterne stopper dog først, når betændelsen er væk. Et andet tegn på tandrodsbetændelse er, at en tand føles for høj, når man tygger sammen. Den kan eventuelt også føles øm.
Der er to muligheder for at komme en tandrodsbetændelse til livs:
- Tandudtrækning
- Rodbehandling
Formålet med indgrebet er at fjerne betændelsen samt dens levebetingelser. Dette gøre billigst og mest simpelt ved en tandudtrækning. Det er dog de færreste, dr foretrækker denne løsning. En anden mulighed er en rodbehandling. Der er ikke en 100 % succesrate for et godt resultat, men oddsene hælder alligevel til din fordel. Virker rodbehandlingen ikke, kan man gentage proceduren eller i sidste ende blive nødsaget til at fjerne tanden.
Man ved ikke altid, hvorfor en rodbetændelse opstår. I langt de fleste tilfælde er der dog tale om et hul, som er angrebet af caries. Det er disse bakterier, der langsomt æder sig ind igennem tanden, indtil de når tandens nerve. Det er derfor ikke noget, der sker over natten. Den bedste forebyggelse mod rodbetændelse er derfor hyppige tandtjek. Her vil et lille hul blive opdaget, så det kan udbedres, inden det udvikler sig til et større problem – såsom tandrodsbetændelse. Der findes dog også eksempler, hvor man ikke kan se en umiddelbar årsag til betændelsen.
Når smerterne skal kommes til livs, gælder det om at få fjernet tandens nerver. Disse er nemlig angrebet af betændelse og måske begyndt at gå i forrådnelse. Tandlægen borer sig vej ned til tandens rødder. Her fjernes rødderne, og der renses op, så alt betændelsen kommer ud. Dernæst desinficeres området, inden tanden lappes sammen med en fyldning.
Da indgrebet kræver meget præcision og ekspertise, er det vigtigt, at du har en god tandlæge. Dette kan nemlig have indflydelse på, om rodbehandlingen virker for netop dig. Du kan finde en dygtig tandlæge til at udføre din rodbehandling her: https://tpobro.dk/behandlinger/rodbehandling/. Når du går ind til en rodbehandling, er det ligeledes vigtigt, at du føler dig tryg ved din tandlæge, så du får en så god oplevelse som muligt, på trods af, at indgrebet kan føles ubehageligt. Husk, at det både kan betale sig økonomisk, men også ud fra chancerne for at bevare tanden, at du kontakter en tandlæge hurtigst muligt, hvis du oplever tandsmerter.